Halmstadkillens belgiska äventyr

Halmstadkillen som åkt till Belgian i jakt på drömmen

I sidans första intervju har jag pratat med Hampus Anderberg. En 21-årig kille från Halmstad som redan är i gång med sin andra  säsong som utlandsproffs och har flera bra resultat bl.a. med 4:e platser i danska UCI-loppet Fyn Rundt samt i sammandraget i Tour of Estonia.

Han är dessutom dubbel svensk U23-mäster, vilket beviser att han är en av de mest lovande åkare vi har i Sverige just nu.

Först vill jag gärna om du kan berätta lite med egna ord hur du ser dig själv som cyklist och åt vilket håll du anser att du har störst utvecklingspotential.

Jag ser mig själv som väldigt allround, jag har egentligen gjort resultat på de mesta sorters tävlingar. Men framförallt så är de lopp som är långa, helst över 200 km och även lopp med en del backar. Så jag skulle väl säga att klassiker passar mig rätt bra. Jag behöver egentligen utveckla lite av allt, men har en förhoppning att utveckla att köra på Pave och även att köra fortare uppför, framförallt i kortare backar. Jag tror att de är en typ av cykelåkning som kan passa mig och där jag kan börja att göra riktigt bra resultat. Sen tycker jag det är ruskigt kul att köra tempo, så vill gärna ta några kliv där också.

 

Om du själv skulle välja ett av de mer kända lopp vart du gärna vill köra bra i framtiden, vilket skulle det då vara?

Det är väldigt svårt att säga, men har en förkärlek till Italien, så något av de loppen, Strade Bianche är ett riktigt coolt lopp som, helt klart ett av de loppen jag vill köra bra på, sen finns det en 1.1 här i Belgien, som jag faktiskt såg att vi hade på vårt schema iår, GP Wallonie, just för den avslutningen som gör att jag skulle vilja köra riktigt bra där.

 

Enligt den senast uppdaterade UCI World Ranking är du bästa svensk just nu. Hur känns det?

Det är givetvist väldigt coolt,  det är ett kvitto på att jag utvecklas och att allt slit man lägger ner ger utslag, bara att hoppas på att man kan avsluta säsongen bra och få lite mer UCI poäng.

 

Efter en mycket kaotisk första hälften av 2017-säsongen bytte du lag till belgiska T.Palm - Pôle Continental Wallon strax efter svenska mästerskapen. Lagbyte under säsongen är ju ganska ovanligt i cykelsporten, kan du berätta lite om hur det kom i ordning?

Jag bestämde mig egentligen väldigt tidigt under säsongen på att försöka komma bort från mitt Danska lag, jag visste bara inte riktigt hur, dock tog jag reda på att det fanns en transför period där man kunde gå mellan 2 UCI lag från första till 25 Juni. Så jag letade lag som kunde vara intresserade, i sista sekund så hittade jag detta Belgiska laget med hjälp från vänner som hade kontakter i Belgien. Så sen var det bara att försöka få ihop alla papper innan deadlinen, samtidigt som man skulle försöka fokusera på SM, så de blev en ganska jobbig vecka mentalt. Men efter att alla papper var inne och SM var över så var de bara att fokusera på en lång höstsäsong istället för att knappt ha en tävling kvar
 

Belgisk cykelsport har tidigare haft ett rykte som en bra men tuff skola. Hur är skillnaden för dig jämfört med 2016 på danska Coloquick - Cult?

Det man märker direkt är att tävlingarna är extremt hårda, det kanske inte går extremt mycket fortare än i ett Danskt UCI lopp men det finns så många fler som är riktigt starka, så de blir helt enkelt mycket hårdare och svårare att göra bra resultat.

I själva laget så känner jag inte så mycket skillnad, både i Belgien och Danmark är man väldigt professionella, jag trivdes väldigt bra i Coloquick-cult, det var som en familj, lite detsamma känner jag i detta laget, det är dock lite mindre folk runt omkring laget här.

 

Det har inte varit ett problem med språket med tanke på hur Belgisk dominerat laget är?

De flesta pratar Engelska vilket är tur annars som tur har  jag pluggat franska, vilket gör att jag iallafall förstår lite franska och kan prata en del. Även om min franska lärare kanske inte tror de så klarar jag mig ok iallafall. Men kommer nog få ligga i lite mer med den delen om man ska kunna prata ordentligt framförallt med mekaniker och soignurer, dem pratar endast franska.

 

Du har ju tagit steget fullt ut och flyttat till Belgien, åtminstone för resten av denna säsong. Hur har det gått med det?

Precis, jag bor på ett ställe med 8 andra cyklister, från Norge, Storbrittanien och Australien, så det blir väldigt mycket snack om cykel här, lite ovant för mig då jag aldrig har umgåtts så här tight med cyklister även utanför tävlingar och träningsläger. Har trots allt bara bott här en månad så man får väl se hur det känns efter säsongen. Just nu trivs jag här, både med folket i laget och personerna jag bor med.

 

Hur ser resten av säsongen ut för din del?

Blir väldigt mycket tävlingar, framförallt i Belgien såklart. Det bästa med laget är helt klart tävlingsschemat. Jag tror sista tävlingen blir 17 oktober så jag har fortfarande 2 månader att försöka hålla i formen och göra en bra sista del av säsongen. Sen hoppas jag såklart att jag får köra VM, jag är väldigt besviken med mitt EM och vill göra de mycket bättre i Bergen, med 2 banor som jag tycker passar mig riktigt bra, Jag körde linjebanan förra året då jag körde Tour des Fjords. Tempo banan ser hård ut vilket borde passa mig perfekt.  

 

Du verkar få en del lopp för nya laget, vilka är dina höjdpunkt?

Höjdpunkten blir helt klart Eurometropole, om jag blir uttagen dit, såfall blir det mitt första HC lopp, om jag inte kör Impanis som går några dagar före VM, Sen har jag alltid velat köra GP Wallonie, och såg idag att vi hade de på Schemat. Så jag har ett antal stora lopp kvar, vilket känns riktigt bra

 

Vet du något om vad som kommer hända i 2018?

Just nu väldigt oklart, men de kommer nog bli klart inom den närmsta tiden.

 

 

Stor tack till Hampus för att ställa upp direkt och stor tack till dig för att följa med.