Med cykeln på flukt

Nu vill jag presentera er för en cyklist som har en något annan bakgrund än de flesta andra cyklister - och speciellt en annan bakgrund än de flesta andra med svensk pass.

 

Awet Gebremehdin Andemeskel är växt upp i Eritrea vart han visade bra talang innan hans karriär blev satt på paus när han flyktade till Sverige. Men nu är han på gång igen och har denna säsong körd för det spanska Kuwait - Cartucho.es lag med bl.a. annat Davide Rebellin på laget.

Jag har pratat med honom och vill nu berätta en unik cykelhistorie .

Först vill jag gärna om du kan berätta lite med egna ord hur du ser dig själv som cyklist och åt vilket håll du anser att du har störst utvecklingspotential.

Jag ser mig som en klättrare. Jag är säker på att jag är en bergsryttare och i bland kan jag sprinta till en topp 20, men det är mer eller mindre soom klättrare. Dessutom väger jag 58-59 kg. Jag förberedar mig på att komma med ett World Tour Team till en av de tre Grand Tours.

 

Om du själv skulle välja ett av de mer kända lopp vart du gärna vill köra bra i framtiden, vilket skulle det då vara?

Jag vill gärna köra en Grand Tour, oavsett vilken. Jag hoppas att jag om 1-2 år kan komma på ett World Tour Team. Jag är optmistic inför detta. Jag arbetar hårt och förbeeredar mig för allt. Där kommer snart nytt om nästa års lag hoppas jag.

 

Vill du berätta lite om vägen från Eritreansk pojke till svensk proffscyklist?

Ja, jag kom från Eritrea, men bor nu i Sverige och har svensk pass.

Jag började cykla mountain bike i 2007 men efter tre år började jag som junior på landsvägscykel och kom på landslaget i 2011 och 2013, vart jag deltog i VM i Toscana för Eritrea.

Jag kom från en lantbrukarefamilj och hade 15 km till skola. Det var långt, men det var bra för mig att cykla.

 

Du körde flera bra resultat hem i 2013 i t.ex. Tour of Eritrea vart du var lika stark som flera åkare som nu är på WT-nivå, bl.a. Kudus. Är det något du ser till för motivation och som kan hjälpa dig trots din paus från sporten?

Ja, i Eritrea är den största sport cykling. Därför är de inte bara med i world touren, de är med helt längst framme. De tar bergströjor och etapper i WT lopp. En, Natnael (Berhane, red.), har även vunnit Tour of Turkey så det är stort att vi har en åkare som honom. Det motiverar mig mycket då de var mina lagkammarater innan.

Det är viktigt för mig. Jag blir motiverad när jag ser dem och tänker: “Jag kan, Jag kan, jag kan” . Jag har haft ett hårt liv, men jag ser på det positiva. På ett tidpunkt gör jag vad jag vill- DU kan inte alltid, men kanske de ser lite talang. Det är bra för mig.

 

Hur kommer det sig att du numera kör under svensk flagga?

Efter jag lämnade landslaget resade jag till Sverige. Jag begärde asyl om flyktning men jag hade inga papper före efter ett år och fem månader. Det var riktigt hårt.

Jag bodde med min ven men hade ingen familj. Jag hade inga penger eller jobb, du vet.

Jag fick problem för detta och var tvungen att ta tillbaka till Italien, men jag ville gärna stanna kvar i Sverige, men efter ett och ett halvt år i dcember 2015 fick jag mitt pass.

 

Sen började jag cykla igen med amatör klubben för flyktningar, Marco Polo. Vi körde i Spanien, och hela Europa. Det var verkligen tur! Jag var på detta lag förre året  och det var en bra möjlighet för mig att visa mina kvaliteter och jag körde många bra lopp.

 

Kan du berätta mer om Marco Polo laget? Vad är det och hur kom du i kontakt med dem?

Ja, det är ett lag för flyktningar. Jag hade en vän på laget som jag kände från när vi var på landslaget ihop i Eritrea.

Jag var i kontakt med dem och de frågade min vän “vem är han, är han stark?”

Först när de skulde starta laget hade jag inga papper, men två månader efter den första kontakt godkände Sverige min ansöken och jag blev en del av laget. Det var helt perfekt tidpunkt.

När vi startade var jag en sort ledare på lageet. Jag var bra i ett lopp i Spanien och okså i resten av Europa. I Franrike, Tyskland, Holland var ett jättebra loppsprogram för mig.

Dessutom tänkte jag att om jag gjord det bra kanske jag skulde kunde få plats i ett bra lag, kanske Pro Conti. Men där var mitt åldersproblem

 

Fördi att jag är nu 25 år, förre året 24 varje lag sa “om du bara hade varit under 23”. Varje lag på det sätt var hårt. Sen äntligen fick jag detta lag, Kuwait-laget i januari.

Jag skulde köra för Cartucho amatör lag från Spanien. Då vi var på träningsläger med Kuwait-Cartucho - det är samma - Kuwait är professionel, Cartucho är amatör.

Då vi var på träningsläger var jag verklig stark

Det var helt galet. Jag förberedde min träning till att vara amatör. Jag hade skrivit med Cartucho, men i sista ögonblick sa de att jag hade kvalitet till att bli professionel så de gav mig plats på proffslaget i stället.

 

Trots att Kuwait-Cartucho.es inte är det största laget har du ett par välkända lagkammarater (på gott och ont) i Schumacher och Rebellin som båda har en verkligen stark men också tveksam förtid. Speciellt Rebellin är en av sportens sanna legender, trots att han är en del av en “skitig” generation. Vad ger det dig som ung cyklist att vara på lag med en som honom?

Jag känner faktisk inte Schumacher särskilt bra, jag körde bara med honom i Portugal men kring Davide vill jag säga att han är makalös, du vet han jobbar hårt. Med hans matvanor, hans sömn, hans träning är han makalös.

Vad han gjorde då var väldigt illa, tråkigt. I dag är han en bra lärare i hur vi ska placera oss i klungen etc. Han är ekstremt noggran med sin mat, även på hotel. Nästen excentrisk.

Det var absolut inte bra, livsfarligt faktisk, vad han gjorde i 2008, men jag är är helt öertyget att han är ren i dag och trots förtiden han han mycket att läre från sig och är bra för oss att ha på laget. Mycket professionel.

 Han är verkligen fantastisk för du vet, varje dag är det samma, varje dag det samma. Jag har hörd om hans förtid, men han jobbae hårt och jag minns inte det andra, jag ser baar vem han är nu. Han ger mig mycket och jag trivs med honom.

 

Hur har säsongen varit?

Jag gjorde det bra, det är en bra känsla på det sätt. Vi har haft tuffa lopp med stora lag.

Jag är glad att jag fick göra Volta a Portugal - et väldigt tufft lopp. Jag vurpade typ tre gånger, jag var lite nervös, men det är okay. Nu ser jag fram emot nästa år med glädja. Fler detaljer kommer om några dagar..