Ninjasteg mot framtiden

Sveriges enda UCI-lag Memil Pro-Cycling är nu inne på sitt andra år med fötterna solidt plantat i den aktuella verkligheten och blicket långt ute i framtiden med en klar plan på hur man ska ta sig dit. 

Kanske lika bra direkt att slå fast att Memil inte har någonting med “Medemålders män i lycra” att göra, utan här är det i betydelsen Ninjacyklist och namnet på det cykelmärke som folken bakom laget har startat hemmahörende i Båstad och ett starkt samarbete med olika asiatiska partners. 

Cykelsporten har med jämna mellanrum fått in personer som med stora ambitioner vill revolutionera allt - oftast knäcker dessa projekt snabbt under realiteterna.

Fredrik Strid er på många sätt är den centrala personen bakom såväl företag som cykellag. Även om han redan när jag träffade honom första gången i början av 2018, när laget var ganska nytt, redan pratade högt om ambitionen om ett stort projet med flera lag för såväl herrar som damer, ungdomar och proffs skiljer han sig mer och mer ut från gruppen av luftkastelskonstruktörer.

Fredrik och hans partners har en plan med många steg och en realistisk tidsplan för hur det kan byggas upp på ett bärdygtigt sätt. 

Ett stort steg tog han kort för SM när han övertog det numera stängde Edenberga Vandrarhem utanför Laholm bara någom km från Hallandsåsen. Den är tilltänkt en central roll som ninjabas i projektet. Jag och Fredrik Strid träffades där kort för han slöt sig till laget i Kina för att köra ett av asiens största etapplopp Tour of Qinghai Lake. Ett lopp som båda är världens högst belägna (på “låglandet” är man ungefär 2000 km över havet) och med 13 etapper det längsta etapplopp utanför World Touren - och det i övrigt med två svenska lagkaptener för totalen! 

Laget har direkt från början jobbat med ett helhetstänk kring träning och mat och har inledd ett samarbete med en dansk idrottsläkare. Där jobbar de bl.a. också med ett testprogram, som de redan nu kör utifrån ett mobilt set-up och ett set-up på basen på Mallorca, så laget kan få så exakte siffer som möjligt att jobba med. Inte bara watt-mätningar utan fullt paket med bl.a. laktat och CO2.

Det tänket kan i framtiden sättes än mer i system på basen i Edenberga.

Samarbetet med läkaren inkluderar bl.a. också utveckling av egna energiprodukter och sportsdryck efter den nyaste vetenskapliga kunskapen och är i övrigt ett av de elementerna som behöver vara på plats innan man så småningom kan ta steget till PCT (och kanske med tiden WT?). 

Utifrån ser den framtida ninjabasen inte ut av mycket på en grå och småregnig svensk sommardag, men det intressante är inte heller så mycket hur det ser ut i dag som vad Fredrik ser när han går runt i byggnaden med mig.[Linjeskift til tekstombrydning]De håller redan på ett renovera de gamla vandrarhemssrum till olika två-bäddsrum för lagens cyklister när de önsker att vara på plats.

Och ja, jag menar lagen - i flertal! Nästa säsong är planen nämligen att Memil förutom CT-laget för herrar även ska har U23-lag för såväl herrar som damer. Lag som ska fokusera på att tävla i U23 lopp inom Norden och i Europa för på så sätt att lära cyklisterna att köra som ett lag på ett annat sätt, än vad an kan om man bara är 2-3 lagkamrater till start i klassen.

Planen är även att dam U23-laget ska bli första byggstenen i ett svenskt dam elit lag. Visst, det blir kanske svårt att hitta 6-8 svenska U23-cyklister till projektet utan att samla ihop precis alla de bästa så precis som på proffslaget kommer dessa med stor sannolikhet ha ett internationellt snitt. Det ger också en större möjlighet till att starta bättre lopp enligt Fredrik: “Om man vill köra i Frankrike måsta man ha en fransmand, en italien i Italien etc.”.

Som mentor till de unga cyklisterna har Fredrik värvat Hampus Anderberg, som tyvärr blev tvungen att lägga ner sin cykelkarriär midertidigt efter att ha fått muskelproblem i benet, men innan dess han köra för flera danska och belgiska CT-lag, var U23-mästare och en del av landslaget (och i övrigt den första som blev intervjuad till Svensk Proffscykling). I dag driver han kafferosteriet Nordic Roastery näre MPC’s bas på Mallorca (och har även gjort en speciel Ninja-cyklist kaffe) samtidig som han fortsatt jobbar på att få ordning på benet så han kanske så småningom även kan köra för Memil. 

Tillbaka till rummen. Dee kommer de utstyres med vad som behövs så cyklisterna bara kan komma dit, packa upp väskan och sen lära sig att “leva som en cyklist”. De kommer bo som cyklister gör när de är iväg på lopp, får tures om att hjälpa till med matlagningen, så de lär sig hur man äter rätt och allt annat som kan våra svårt när man som 18-20 åring lämnar hemmet med en ambition om att bli professionell cyklist. Personalen har sina rum i en annan avdelning så cyklisterne kommer bo på egen hand i trygga rammer. 

Tillvaran som cyklist är så mycket mer än att trampa i pedalerna! 

Där kommar bli gemensamma fritidsareal för avslappning och socialt häng, industrikök finns på plats och såväl fullskala testfaciliteter samt träningslokal är planerade.[Linjeskift til tekstombrydning]I första hand en rad smart-trainers i ett avlångt rum med glasvägg ut mot skogen framför Hallandsåsen och en bar i hörnat som ska användas för snabb energi- och proteinpåfyllning direkt efter träningspassen enligt nyaste vetenskapen. Där är med andra ord tänkt på varje lite detalj redan nu![Linjeskift til tekstombrydning]I lite närmare anslutning till “boende-delen” planeras ett rehab rum för enklare core-träning och återuppbyggnad efter skader och perioder med mycket tuff träning och tävlingar. 

Centralt i komplekset, framför där smarttrainerna ska stå, finns ett stort gemensamt utrymme. Inte bara för att sitta och äta, men även till användning för kvällsföreläsningar när laget är samlat.[Linjeskift til tekstombrydning]Därtil kommer en entré med utrymme för att visa upp sponsorer och till försäljning av varer från www.Memilshop.se och evt även från sponsorerna. 

Ni förstår nog att det här är ett steg till något som kan bli mycket stort för svensk cykelsport och Fredrik Strid har fokus på netop det: Svensk cykelsport. Han önskar inte en totaldominerande position som Team Tre Berg hade utan vill samarbete brett och göra faciliteterna i Edenberga tillgängliga för allmänheten även om projektets egna cyklister har första prioritet - de ska alltid kunde få plats och ha möjlighet till med dags varsel att åka dit för en egen träningsläger. 

Ett projekt som detta är självklart inte gratis varken att driva eller etablera så inledningsvis kommer de vara tvungna, enligt belgisk model, att ta ut en månadskostnad från cyklisterna för fri tillgång till ninjabasen. 

Ekonomin i cykelsporten är stram och i dagsläget är Memil Pro Cycling helt avhängig av asiatiska partners då inga svenska företag har önskat gå in i projektet - vill ditt företag vara med i vad som mer och mer liknar ett projekt som kan omforma och lyfta svensk cykelsport i framtiden är det bata att lägga ett mejl till info@memilprocycling.com.

Samma mejladress kan användas om du är nyfiken på att delta i något utan U23-lagen.