Ludvigssons Vuelta

I helgen börjar årets sista Grand Tour: Vuelta a España och med på startlistan är Tobias Ludvigsson. Det blir hans 8:a Grand Tour och 3:e Vuelta, vilket i sig viser på ett högt nivå för en 26-åring.

Här kommer lite tankar kring vad vi kan hoppas på/förvänta av den svenska tempomästaren.

 

Till en början koller vi på vem FDJ har skickat till Spanien:

Det kunde inte vara mycket bättre för Tobias då detta lag är sammansatt för att jaga etappresultat och inte varken har en ledare för sammandraget eller någon toppspurtare som han ska behöva arbeta för. Samtidig är där ganska många som kan göra bra resultat om de kommer i väg i rätt utbrytning.

 

Kollar vi på rutten har vi en klassisk Vuelta-rutt:

Den börjar med ett lagtempo i franska Nîmes. Trotts att FDJ har ett par bra tempoåkare med och etappen är på hemmaplan skulle det vara en rejäl överraskning om de kan vinna den etappen.

 

Sen är där en del etapper som på pappret är platta, men i Vuelta-sammanhang inkluderar det ofta några hyfsat stora knölar ändå. Av den anledning är där heller inte riktigt något lag som kommer här med en toppspurtare och ett lag att stödja honom.

De två största spurtar-namn är väl Degenkolb (som inte har haft någon bra säsong och har en Tour i benen) samt Sascha Modolo, som vann en etapp i Tour de Pologne. Gemensamt för dessa två är att de inte ser ut att ha ett dedikerat lag bakom sig. Danska Magnus Cort Nielsen, som vann två etapper förre året och har visad bra form nyligen, är ett annat ett av de större namnen, men han har även tre klättrara i form av Chavez och bröderna Yates på laget så de kommer inte heller vara dedikerade till att dra in utbrytningar varje dag. Koller man på övriga startlisten är det också svårt att se vilket lag som ska ta ansvar för att det blir en klungspurt om en stark utbrytning har kommit iväg.

Det öppnar för att utbrytningar kan få gå hela vägen fler dagar än vi är van att se från tx. Tour de France, vilket är en förutsättning för att Tobias ska kunde göra resultat på annat än tempoetappen.

Det bringar oss till den absolut mest upplagda chans för ett bra resultat för Tobias: Tempot på 16:e etapp. Den är platt och Tobias har tidigare visat att han kan köra ett bra tempo även mot slutet av en Grand Tour med en 3:e plats på motsvarande etapp i Vueltan förra året.

Totalt ser jag 4 möjligheter för Tobias (avhängigt av hur många lag som vill ha en klungspurt) ut över tempot:

 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide