Cykelsvepet sept 2019

Ibland kommer livet i vägen för fritidsprojekt som detta. Därför har ni inte sett så mycket till mig senaste månaden.
Det betyder dock inte att där inte har varit något att berätta!
Här ett urval av senast månadens höjdpunkter:

🚴‍♀️ Wilma Olausson är en av de som har haft en mycket bra månad. I dam junior loppet Watersley Ladies Challenge från 13-15. september körde hon sig till först en 3:e plats i spurten på första etappen, sen en 2:a plats på 2:a etappen tempolopp och på sista etappen kom hon med i den avgörande utbrytning.
Det gav henne en 5:e plats på etappen, men än viktigare även totalsegern och på tillköp bergatröjan.
Vid VM blev det en fin 5:e plats på tempoloppet, men tyvärr förstördes linjeloppet av en stor krasch i det dåliga vädret.1
Det ändrar dock inte vid det samlade intrycket av en mycket stark säsong som belönats med en kontrakt med storlaget Team Sunweb, som just nu är rankad som världens näst bästa damlag. Det ska bli mycket spännande att följa Wilma framöver!

🚴‍♀️ Även Julia Borgström har haft en säsong med flera fina resultat, senast en 10:e plats på första etapp i Watersley Ladies Challenge, var hon i övrigt vann 3:e etapp i 2018.
Precis som Olausson var Borgström med i täten vid VM loppet, men fick det förståord av vurpan om kom in som 29:a.
Hon kan dock glädjas över att ha körd sig till kontrakt på det nya spännande UCI-laget Team Rogelli-Gyproc-APB U23 som leds av bl.a. tidigare Paris Roubaix vinnare Servais Knaven.
Läs mer om Julias nya lag hos Cyclingnews: https://www.cyclingnews.com/…/new-uci-team-gives-opportuni…/

🚵‍♀️🚵‍♂️ Sverige har även fått stora framgånger inom MTB grenen Enduro. Med seger i fyra av fem avdelningar av Enduro World Series kan Louise Paulin kalla sig Enduro världsmästare.
På vad som kallas världens största lagtävling inom Enduro, Trophy of Nations, blev det till silver för Team Sweden genom en mycket stabil insats från hela laget.

🚴‍♀️ Emilia Fahlin gjorde ett efterlängtat tävlingscomeback 22/9 vid GP d'Isbergues och redan första dagen blev en succé när hon var en del av ett otroligt starkt FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope som placerade 5 åkare i topp 10,inklusiva Emilia på 9:e plats
Det formbeskedet betöd även att hon ställde upp vid VM och körde hem en mycket imponerande 15:e plats i det tuffa loppet.
Sen har hon körde två lopp. I Giro dell'Emilia blev hon 57:a med norska lagkamraten Stine Borgli på 15:e plats och i Gp Bruno Beghelli kom hon in med tätgruppen på en 30:e plats.

🚴‍♂️ Lucas Eriksson har haft att göra senaste månaden. I Tour of Britain var han en central hjälpare för Riwal Readynez kaptenen Alexander Kamp (som 2020 kör WT) varje dag. Lucas slutade även själv 29:a i totalen trots ett tidstapp på närmare 2 minuter på tempoetappen. Det i ett lopp med 10 WT-lag och flera av de bästa PCT lag till start.
Samma bild visade sig i GP de Wallonie och här om dagen La DH Fammenne Ardenne Classic.
Lägg till det att Lucas var en av bara två icke-WT åkare som genomförde VM linjeloppet (den andra var Terpstra) och det är ingen överraskning att Riwal har valt att förlänga för 2020.

🚴‍♂️ Memil Pro-Cycling är kvar i China. Tour of China I var kanske lite för platt för Hannes Bergström Frisk, som dock med en 9:e plats på tempot slutade 13 i totalen. Lagets nederländska spurtare Roy Eefting blev med två pallplaceringar och ytterligare två etapper i topp 10 tvåa i totalen och poängtävlingen.
Tour of China II startade bra för svenska CT laget med Sindre Haugsvær 3:a på prologen och sen ytterligare två etapper i topp 10. Hannes Bergström Frisk blev 16 på kungsetappen och 14 i totalen.

🚴‍♂️ Kim Magnusson körde Slovakien Runt med Riwal. Laget hade ett tufft lopp, men Magnusson visade igen hur stabil en hjälpare han är och även han har fått kontraktförlängning för 2020 med danska laget.

🚵‍♀️🚵‍♂️ Årets SweCup XC blev avgjord med seger till Sara Öberg (She Rides CK) och Matthias Wengelin (Länna Sport CK) i elitklasserna. I juniorklasserna gick segern till Viktor Lindquist (Kolmårdens MTB) och Alva Casserstedt (CK Natén).

🚴‍♂️ Ryska Posten Racingteam har annoncerat att de vill ta steget upp til CT 2020, men. de söker samarbetspartners för att få det att lyckas.

💸 Tid är pengar och pengar är tid. Tyvärr ger detta jobb inget överskott. Om du vill hjälpa mig till att kunde prioritera Svensk Proffscykling högre och låta mig uppgradera min utrustning för att få ett effektivare arbetssätt tar jag gärna emot bidrag på www.patreon.com/SvenskProffscykling, via PayPal (allan@svenskproffscykling.se) eller swish (072-1587974)