Cykelsvepet

01/07/2020 08:00

Cykelsvepet är ett nytt element på Svensk Proffscykling. Tanken är att det ska utkomma regelbundet ca en gång i månaden och sammanfatta det viktigaste som hänt sen senaste Cykelsvepet såväl som lite mindre nyheter som inte hat fått plats i de löpande uppdateringar eller förtjänar lite extra uppmärksamhet. Det är ett experiment så allt beror på om ni läser och gillar det.

 

Ny kalender

Nu börjar vi så småningom ha utsikt till ”riktiga cykellopp”. Tyvärr blir det inga UCI-lopp i Sverige i år efter att även Womens World Tour loppen i Vårgårda har fått ställa in. De svenska loppen som har bekräftat datum finns inlagd i kalenden här på hemsidan. Sen alla tävlingar måste leva upp till Folkhälsomyndighetens krav är det mesta dock fortfarande osäkert. Set till kravet på maximal klungstorlek på 50 pers levade bara två sista deltävlingarna i Herr Elit Swe Cup landsväg upp till kraven 2019, herr senior klassen var i många tillfällen än större.

Inom MTB är det främst ungdomsklasserna som kan ge problem, men om dessa delas upp ytterligare till bara en årgång per lopp bör det gå bra i flesta tillfällen att ha tävlingar ungefär som tänkt.

I dagsläget är den första större tävlingen vi kan se fram emot Tempo SM 25-26 juli i Lekeryd. Hur det blir med övriga tävlingar lär vi få höra mer om närmaste dagarne då SCF har möte med loppsarrangörer i dag 1 .juli.

XCO SM har omplanerats till 17-18 oktober i en lite nerskalerat utgåva jf med vad som var planerat. Läs mer: https://scf.se/mountainbike/mtb-sm-i-goteborgs-skjuts-upp-men-hjaltesagan-lever-i-hogsta-grad/

XCM SM skulle ha körts i samband med Finnmarksloppet som nu är inställd. Hur det blir med XCM SM är i dagsläget oklart. Läs mer: https://scf.se/mountainbike/finnmarksturen-2020-stalls-in-sm-xcm-kan-senarelaggas/

Full kalender finns på UCI’s hemsida under respektiva gren.

Emilia Fahlin har skrivit på med FDJ fram till 2022

Emilia tackar laget för stora stödjet under såväl skada som pandemi, som gjorde det till ett relativt enkelt beslut.

Sportsdirektör Nicolas Maire är glad för att förlängingen leder til ett långsiktigt samarbete samt att Fahlin har integrerat sig väl i laget och även i fortsättningen vill få en ledande roll i klassikerna.

Rytger-insamling - alla nådde målen!

Svensk Proffscykling skrev i slutet av maj om Project One Collection där Team Rytger samlade in pengar till välgörenhet. Varje cyklist valde sin egen orgasnisation och alla lyckades att få in minst det belopp som de hade som mål. Svenska åkarna samlade in till Bris, Min Stora Dag och Barncancefonden. Bra jobbat tjejer!

Talangkollen

Du har förmodligen inte missat nya intervju-serien Talangkollen där jag lyfter fram några av de mest lovande unga svenska cyklister. Totalt 7 juniorer är med i denna omgången, men planen är löpande att lägga upp nya i mån av tid och eftersom någon visar lite extra.

I den sammanhäng vill jag även upprepa att jag blir mycket tacksam varje gång jag får en loppsrapport från någon cyklist som varit och tävlat utomlands!

E-cycling ny gren i SCF

E-cycling har fylld mycket denna våren på anledning av Corona-krisen och Sverige har några av världens ledande Zwift-cyklister samlat i Team Swedish Zwifter och nu blir E-Cycling officiell gren inom Svenska Cykelförbundet. Läs mer här

 

Lite cykelhistoria

VeloVeritas har intervju med Sveriges första individuelle elit världsmästare Marianne Berglund: https://www.veloveritas.co.uk/2020/06/17/marianne-berglund-jun20/

 

I en vår utan cykellopp har det varit rik anledning till att minnes cykelhistorien, tex Sverige enda vins i ett monument: