Cykelsvepet

01/08/2020 08:00

Senaste månaden har på många sätt varit lugnet för stormen som är säsong 2020 vol 2.
Fram till sista vecken vill det säga. Ett är SM, men störst står för mig Erik Bergström Frisks ungdomströja i Sibiu Cycling Tour. I år är det inte "bara" en ungdomströja i ett UCI 2.1 lopp - i år är det en ungdomströja i det loppet som hela cykelvärlden tittade emot på anledning av dets placering på den nya kalendern. Och världen fick se Bora-Hansgrohe dominera och Erik Bergström Frisk med Team Bike Aid kamma hem det som Bora-Hansgrohe lämnade kvar. Många viktiga folk har nu hört namnet Erik Bergström Frisk.

Kalenderuppdatering

Vi har tyvärr inte kommit dit att 2020-kalendern är stabil och förutsägbar - och vi kommer det troligen inte heller!

Denna omgången är det speciellt inom MTB vi har fått se en rad inställda lopp och övriga ändringar.

World Cup loppen i Lenzerheide och Les Gets är har ställts in precis som Mont-Sainte-Anne och Val di Sole innan dem. Det lämnar tre WC-helger kvar i Nove Mestre, Maribor och Lousã kvar.
Världsmästerskapen i BMX, trials och paracykling är alla inställde. Det samma gäller tre av fem trials world cups och alla paracykel world cups.

På landsvägen har bl.a. WT-loppen i Canada samt WWT loppet Boels Ladies Tour ställts in.
Fler detaljer om de internationella ändringarna hos UCI.

Även de svenska MTB-tävlingar har haft en tuff månad ovan på inställningen av Finnmarksloppet förre månaden. ESS (Enduro Sweden Series) i Åre har fått ställe in, med det även Downhill SM. ESS har därmed tre avdelningar kvar: Falun 20 september, Isaberg 4 oktober (Enduro SM) och Göteborg 18 oktober (nytt datum).
Även Huskvarna MTB-Tour har ställts in, men hoppas kunde etablera en endagstävling på nationell nivå i stället. Lugnet XCO i Falun nerskalerar från UCI/SweCup till distriktstävling.

Hela BMX SweCup och Sverigesserien 2020 har ställts in.

Para, ungdom och masters SM landsväg flyttas från Uppsala till Arlands Test Track. Det är fortfarande lite osäkert hur det blir för elit-klasserna. Läs mer hos SCF.

I dagsläget ger Folkhälsomyndighetens restriktioner ett max på 50 personer på tävlingsområdet samtidigt - i princip oavsett hur stort tävlingsområdet är. Det räcker alltså inte med seperata klunger som alldrig kommer i kontakt. Om en klunga på 30 pers är 50 km ute på en 150 km rutt får nästa klunga inte vara mer än 20 pers.

Funktionärer etc räknas inte som en del av de 50, men det gör publik så det blir inget live cykellopp på plats i år verkar det som. Det är ett regelsätt som inte alls är anpassat till cykelsporten, men SCF och de lokala tävlingsarrangörer gör ett bra jobb med att hitta lösningar till att få ihop mindre tävlingar runt om i landet.

Svenska tempomästerskapen

Jag skulle tro att ni alla i det här läget har sett resultaten från tempo SM. Jag tar med mig från årets upplaga att framtiden är ljus för svensk cykling. Två U23-åkare pressar Tobias Ludvigsson hela vägen och Jacob Ahlsson tar en tröja som de flesta nog trodde var limmat fast till Ludvigssons kropp. Visst Tobias hade kanske inte sin bästa dag på cykeln, men senaste 10 åren är det bara 2019 som har krävt en högre snitthastighet för guld än Ahlsson körde i år!
I dam elit blev det också mycket mer spännande än 2019. Nathalie Eklund som trots 28 år bara är inne på sin andra säsong som cyklist var bara 48 sekunder långsammare än Nordén. Förre året var skillnaden 1:15 - trots cykelproblem för Lisa Nordén. Känns som där finns mycket mer potential i Eklund!
I dam junior dominerades pallen av första-års juniorer med guld till Karin Söderqvist och i herr junior följde Jonathan Ahlsson och Edvin Lovidius upp på de lovande resultat från innan världen stängde.

Läs även tävlingsansvariga Alexander Wetterhalls sammanfattning för SCF och Lisa Nordéns berättelse om loppet och förberedelserna.

Blivande förbundskapten?

Om du brinner för cykelcross och har mod på uppgiften att lyfta svensk cykelcross är du kanske den kommande nya förbundskapten CX. Läs mer hos Svenska Cykelförbundet.

Talangkollen

Första rundan av Talangkollen avslutades med en artikel där några av våra största kapaciteter på området Mattias Reck och Fredrik Kessiakoff berätter om vad som ska till för att ta sig från talang till proffs. Läs den och funder över om du kan göra något för att göra vägen lite lättare för ungdomarna.

Sen gav tempo SM anledning till en Talangkollen, där jag har pratat med juniormästarinnan Karin Söderqvist.

Tack för att ni har tagit bra emot serien, jag ska prova att se till löpande att presentera er för fler talanger.

Cykelquizzen har en vinnare

De som följar @svenskproffscykling på Instagram har kanske sett att lite av väntetiden fram emot säsongsstart har gått med lite quizzande i svensk cykelhistoria. Nu får vi riktig cykling och därmed läggs quizzen ner med @emil04jacobsson som slutsegrare 4 poäng före @wennbeergs och med @ludwigfagerstrom på bronsplats.

Tack till alla som har lekt med. Quizzen finns sparad som höjdpunkt om någon vill utmana sig själv lite.