Vem är snabbast i Sverige?

23/07/2020 08:00
Strax börjar 2020 säsongen vol 2 på riktigt och mycket ovant blir tempo SM första riktiga tävlingen får de flesta.

Herr elit

Ludvigsson tempo sm 2017.jpgDen absoluta storfavoriten är utan tveken Tobias Ludvigsson som komme till Lekeryd med en träningsläger ihop med Groupama-FDJ’s Tour de France kaptenar i benen. Det kommer kräva något speciellt att förhindra Ludvigsson i att ta 4:e raka mästerskapet.

Fjolårs 2:a Erik Bergström Frisk kommer inte till start då han är iväg på tävling med Bike Aid och Staffan Arvidsson McShane som blev 2 och 4 senaste två åren räknar inte sig själv bland favoriterna i år då han med två småbarn i hemmet inte fått optimal förberedelse.

Därmed får rollen som första-utmanare gå till Hugo Forsell som senste helgorna har förberett sig med Xamera Cup.

Hugo berätter för Svensk Proffscykling att han hoppas att kunde leverera lite spänning även om Ludvigsson är storfavorit.

”Formen är bra och jag är väldigt laddad. Jag kan hålla med om att jag räknas som en favorit till pallen om inget oväntat händer.”

Övriga intressante namn inkluderar Forsells klubbkompis Jacob Ahlsson som gjord bra ifrån sig på Zwift under våren och senast i Xamera Cup och Emil Lindgren som nyligen varit iväg på träningsläger med Leopard. Med andra ord blir det en mycket spännande U23 klass! Tyvärr delar SCF dock inte ut någon U23 titel på tempot.

Jacob Ahlsson berättar att han hoppas känslan från senaste tiden kan tas med till SM och att det klov han tagit senaste året resulterar i en förbättring av fjolårets 5:e plats.

Dessutom har ett gäng MTB-profiler anmält sig med förre landsvägsprofilen Michael Olsson och Calle Friberg i spets. Ska bli spännande att de vad de kan göra här.

 

Dam elit

Även i dam elit har vi en klar storfavorit i Lisa Nordén som har gjort lite ändringar mot senaste tre åren och senaste tre veckorna har förberett sig specifikt mot tempo SM. Hon berätter:

Lisa Nordén 2020b foto Calle Friberg.jpg”Jag bytte tränare efter nyår (efter tre år med norska landslaget) och jobbar nu med Philipp Seipp (en tysk tränare som bl.a. coachar Sebastian Kienle - en av triathlon/ironmans bästa cyklister). Det har blivit lite nytt upplägg på träningen vilket verkar ha gett mig ett ganska så bra lyft rent fysiskt. Samtidigt har jag tillsammans med Klas Johansson gjort lite ändringar på positionen vilket också bidragit till lite bättre aerodynamik. Jag har kört några testlopp sista två veckorna vilket gett bra besked.
Så sammanfattningsvis ska det bli ganska spännande att se vad jag kan få till på lördag.”

Emilia Fahlin får ändå räknas som vårt starkasta kort på landsväg allmänt och i topform kan hon köra mycket bra tempolopp även om hon inte på samma sätt som Nordén är fullblods tempoåkare. Samma kan sägas om Hanna Nilsson även om hon har körd på pallen vid tempo SM tre gånger tidigare.

En som kanske har förberett sig mer fokuserat på tempoloppet är Nathalie Eklund som redan har visat sig stark trots att hon är ganska ny i sporten. Hon berätter som sina förberedelser att hon har haft viss utmaning i balansen mellan heltidsjobb och att träna som ett proffs och fortsätter:

"Uppladdningen senaste veckorna har varit sådär, svårt att balansera att träna som ett proffs och jobba mer än heltid uppenbarligen. Det är starkare motstånd i år, men jag kommer ju såklart göra allt för att cykla ännu bättre i år än förra året!"

Även Julia Borgström som gör sitt första tempolopp i elitklassen ska bli mycket spännande att följa!

 

Följ loppet

I år finns två alternativ för att följa tempo SM live.

Loppet kommer streamas via www.solidsport.com/scf i vanlig stil (stream finns även längst ner på denna sidan).

www.sportstiming.se/scf kommer resultat och mellantider upp direkt - ett mycket bra system till tempolopp! Där finns även deltagarlistar etc.

 

Det är viktigt att notera att grundad Corona-restriktioner är publik INTE välkomna på tävlingsområdet!